STJJMH.nl is nu onderdeel van gro-up Naar gro-up.nl

Hoe verlaag je op een originele manier de drempel tussen jongeren en ouderen? Het jongerenwerk in Lansingersland boog zich samen met Welzijn Lansingerland over deze vraag. Samen kwamen ze op het idee om sketches uit te denken met jongeren en ouderen over vooroordelen.

Om het plan uit te voeren, hebben de jongerenwerkers eerst met jongeren om de tafel gezeten: wat denken zij dat vooroordelen over jongeren zijn? Daarna spraken de jongeren onder begeleiding van een jongerenwerker en Welzijn Lansingerland met verschillenden ouderen (70+) over hun vooroordelen over jongeren.

Lansingerland Bastards

De jongeren zijn vervolgens met deze input aan de slag gegaan om verschillende scenario’s uit te denken. Lansingerland Bastards is afgeleid van het televisieprogramma Benidorm Bastards: een verborgen cameraprogramma op RTL 4. In Benidorm Bastards nemen ouderen jongeren in de maling. Het verschil met Benidorm Bastards is dat Lansingerland Bastards volledig in scene is gezet. De jongeren en ouderen hadden er niet minder lol om toen zij op 31 augustus de sketches opnamen. In totaal deden zes jongeren en zes ouderen mee. De jongeren hebben het filmpje vervolgens zelf gemonteerd.

Buitenbioscoop

De sketches zijn uitgezonden voor de meer dan vierhonderd aanwezigen tijdens de buitenbioscoop in het Annie MG Schmidtpark op 8 september. Na het filmpje werd gevraagd aan de aanwezigen (jongeren, ouderen én kinderen) om over het onderwerp door te praten.

De achterliggende gedachte om onderwerpen bespreekbaar te maken en de drempel tussen jong en oud te verlagen is zeker geslaagd. Het filmpje is inmiddels ook te zien op Youtube.

 

© 2020 - Stichting Jeugd- & Jongerenwerk Midden-Holland. Alle rechten voorbehouden.